Macération Carbonique |
||||||
Nyheder
Mousserende vin
Vinkemi syre og sulfit
Fremstilling af hvidvin
Fremstilling af rødvin
Billeder
Kontakt
erikcarstensen@hotmail.com
Foreningen Dansk Vin
Musiksiderne |
||||||
|
||||||
Jeg har længe haft lyst til at lave rødvin på samme måde som
den særlige rødvin, man laver i det franske vindistrikt Beaujolais. "Beaujolais Nouveau" er lavet på druen "Gamay", som er en drue, der giver lette frugtige vine og evt. kan nydes afkølet. I stedet for "Gamay" bruger jeg druen "Bolero". Bolero er en rigtbærende, velsmagende drue, med meget frugtsmag og en pragtfuld farve. Man bør reducere udbyttet, da klaserne er meget store. |
||||||
|
|
|||||
|
Druerne bliver ikke dårlige, da der ingen ilt findes i tanken. Druerne står under kulsyre-maceration i 14 dage. Klaserne vil stadig være intakte, men druerne er fyldte med co2. Noget saft er dog trængt ud og ligger nede på bunden og gærer på Lalvin 71 B. Desuden sker der en autofermentering, altså ikke en egentlig gæring, i hver enkelt drue i hele tanken. Sukkerindholdet gik fra 65 til 54 oechsle, altså lidt under 2 % alkohol. Der sker en stofskifteændring i druerne, som fører til dannelse af en hel række nye aromastoffer. Under stofskiftet ændres æblesyren til en række andre stoffer og ikke, som ved den malolaktiske fermentation, hvor æblesyren bliver omdannet til mælkesyre. Derefter kommer de i afstilkeren og gærer videre i en gæringsbeholder. I dette tilfælde på en "Melody" vingær. Under mit forsøg stod tanken ved ca. 16 grader i et rum uden opvarmning, da jeg ikke havde plads i mit varmerum. Rødvin skal helst gære ved over 20 grader, så efter afstilkning gærede vinen ved lidt over 20 grader i en uge. Derefter presning, tilsætning af sukker til 13 % alkohol, malolaktisk fermentering som al anden rødvin. Ved en prøvesmagning sidst i december 2018 er vinen drikkeklar med en dejlig frugtsmag og tilpas syre. |
|||||
|
||||||