|
|
|
Nye sorter på
vingården:
35 stk.
Pinot Noit
Précoce også
kaldet
Frühburgunder på
So4 grundstokke.
11 stk. Malvasia
på egen rod.
Udspring 2022
2./5. Leon
Millot
4./5. Rondo,
Solaris, Bolero,
Nero, Schuyler.
6./5. Malvasia,
Phønix,
Johanniter,
Regent, alle er
udsprunget og
ingen frost i
sigte..
De
32 Orion
vinstokke
fra 2006
bliver
sløjfet,
det er
en god
drue,
men den
har haft
vinskimmel
i flere
år.
Vi har
fået
lyst til
at prøve
nogle
eksperimenterende
sorter,
selv om
de nok
ikke
modner
helt
hvert
år.
De
bliver
erstattet
af 25 Pinot
Noir
Prècoce (Frühburgunder) og
12 Malvasia,
de
sidste
på egen
rod.
|
|

|
Kuldestabilisering
den 25.
december
2021.
Den
malolaktiske
fermentering
er
overstået.
Vinen
kommer
lige fra
varmerummet
og ud i
kulden.
Let
frost i
et par
dage er
perfekt
vejr,
jeg har
husket
at
tilføre
lidt
sprit
til
gærrørene,
ellers
kan de
revne.
Kuldestabilisering
får en
del af
vinsyren
til at
danne
krystaller,
som
lægger
sig på
bunden.
Derefter
skal
vinen
have
tilføjet
sulfit
og bare
stå
køligt og
blive
klar.
Bundfaldet
fjernes
ikke før
vinen
skal på
flasker,
fad
eller
champagneflasker.
29./12.
2021.
Solaris
og
Johanniter
er
blandet
sammen,
bundfaldet
er taget
med.
7 liter
frosset
Solaris
saft er
blevet
optøet,
det gav
2,5 l.
saft med
128
oechsle.
Det
bliver
til
süssreserve
til
hvidvinen.
Det blev
optøet
med
sulfit i
bunden,
for at
undgå
oxidering.
Al vinen
har fået
tilsat
rigelig
sulfit,
på nær
vinene
til den
mousserende
vin.
Den skal
være
helt
klar
inden 2.
gæringen.
Det
bliver i
år 25 l.
Solaris
og 25 l.
Bolero.
Bolero
er lavet
som
Maceration
Carbonique,
det
bliver
spændende. |
År 2021 dato |
6./9
2021 |
17./9.
2021 |
28./9.
2021 |
6./10.
2021 |
|
|
Høstrapport. Ialt: 530
kg. og 246 liter. |
Rondo |
Oe
47 |
Oe
53 |
Oe
61 |
Oe
64 |
9./10
Høstet |
|
9./10 høstet, 110 kg. 45
l. 54 oechsle, 9 g./l.
syre, Vinskimmel har taget
bladene, den gæres til
rosé. |
Leon Millot |
Oe
48 |
Oe
56 |
Oe
65 |
Oe
72 |
18./10.
Høstet |
|
18./10. høstet, 96 kg.
60
l. 74 oechsle, 9,97
g./l. syre, macereres
i 8 dage til rødvin.
Druerne blev plukket
lige inden regnen kom,
klaserne var næsten
perfekte. Det bliver
årets eneste rødvin. |
Regent |
Oe
52 |
Oe
54 |
Oe
55 |
Oe
62 |
12./10
Høstet |
|
11./10 høstet, 16 kg. 60
oechsle, 12 kg. blandes
med Bolero og Schuyler
til rosé, 4 kg. kom
sammen med Bolero til
maceration carbonique. |
Orion |
Meldug,
vinskimmel |
|
Oe
65 |
Oe
65 |
|
|
Enkelte klaser plukket,
resten var ødelagt af
vinskimmel. |
Solaris |
Oe
65 |
Oe
60 |
Oe
83 |
Oe
90 |
7./10
Høstet |
|
7./10 høstet, 186 kg. 75
l. 74 oechsle, 12,4
g./l. syre. Der
var en del skader efter
hvepse, lidt meldug på
bladene og lidt ædelråd.
Vi kunne ikke sortere,
så vi lavede vin af det
hele, smagen er god. |
Johanniter |
Oe
46 |
Oe
53 |
Oe
63 |
Oe
67 |
18./10.
Høstet
|
|
18./10. høstet, 28 kg.
13 l. 64 oechsle, 12,4
g./l. Druerne var en del
medtagne af vinskimmel.
syrereduceret 2 g./l.
med dobbeltsalt. |
Bolero |
Oe
41 |
Oe
54 |
Oe
59 |
Oe
60 |
10./10.
Høstet |
|
10./10. høstet, 72 kg. - 16 kg.
til rosé, 56 kg. hele
klaser blev lagt i
ståltank under CO2 dække
fra en gærende hvidvin (maceration
carbonique).
Efter 17 dage blev den afstilket og presset
og gæret til
mousserende vin på 11 %
alk. 27 l.-
62 oechsle, 9,97 g./l.
syre. |
Nero |
Oe
47 |
Oe
56 |
Oe
60 |
Oe
68 |
|
|
Spises. |
Phønix |
Oe
41 |
Oe
47 |
Oe
51 |
Oe
53 |
11./10.
Høstet |
|
11./10
høstet, 13 kg. 5 l. 52
oechsle, 10,7 g./l.
syre. Vinen
gæres sammen med Solaris
og bliver til 25 l.
mousserende vin |
Schuyler |
Vinskimmel |
|
|
|
12. !0 |
|
12./10 fra drivhuset
høstet, 9 kg. 80 oechsle,
sunde druer blandet
sammen med Regent og
Bolero til rosé. |
Malvasia |
|
|
|
Oe
84 |
|
|
Smager pragtfuldt og
spises. |
|
|
Blomstring 2021
5./7. Orion,
Johanniter,
Malvasia,
Phønix, Nero.
3./7.
Solaris, Regent,
Bolero, Schuyler.
28./6.
Rondo.
26./6. Leon
Millot.
Udspring
2021 (meget
sent)
15./5. Leon
Millot.
17./5. Rondo,
Schuyler,
Solaris,
Johanniter, Nero,
Bolero, Malvasia.
20./5. Orion,
Regent, Phønix.
|
|
1.april:
Færdig med
vinterbeskæring. |
|
13./3. 2021
har jeg sat 48
flasker
mousserende vin
til 2. gæring.
Det er 25 l.
Orion med lidt
Phønix og 10 l.
Johanniter med
en markant syre.
Vinen er
malolaktisk
fermenteret og
kuldestabiliseret.
Gæren er DV10 og
der er brugt 770
g. sukker + 50
g. til
forgæring.
Desuden er der
brugt Sektklar
og gærnæring.
Vinen står lunt
indtil trykket
lander på ca. 6
Bar ved 20
grader.
Trykket begyndte
at stige efter
et par dage, i
dag den 26./3.
er trykket på 4
Bar.
5./4. kom
trykket op på 6
bar, altså 23
dage. |
 |
|
|
På
siden om hvidvin har jeg
skrevet et afsnit om
hvidvin med restsødme og
dessertvin.
|
|
Rødvin |
Rosé |
Maceration Carbonique |
Hvidvin,
tør |
Hvidvin,
med süssreserve |
Mousserende |
222 liter |
81 liter |
32 liter |
89 liter |
25 liter |
37 liter |
Ialt 486 liter vin ud af
340 vinstokke.
Høstdata.
2020. Oe står for oechsle og er den skala, jeg bruger til
sukkerbestemmelse i druerne.
Hvis man deler oechsle med 7,4 får man ca. alkohol %. F.eks. 80 /
7,4 = 10,8
År 2020 dato |
12./9.
2020 |
20./9.
2020 |
29./9.
2020 |
12./10.
2020 |
|
|
|
Rondo |
Oe
64 |
Oe
73 |
Oe
77 |
Høstet |
|
|
5./10 høstet. 285 kg.
194 liter, 80 oechsle,
9,9 g./l syre, 3,31 pH.
Der var pletvis angreb
af meldug, men ellers
fine klaser. Gæres til
rødvin. |
Leon Millot |
Oe
66 |
Oe
72 |
Oe
76 |
Høstet
|
|
|
12./10. høstet. 53 kg.
78 oechsle, 13,9 g./l.
syre, 3,27 pH. Meget
fine klaser uden råd.
Som sædvanligt er der
rigeligt med syre, men
druerne virkede modne. |
Regent |
Oe
61 |
Oe
63 |
Oe
72 |
Høstet |
|
|
9./10 høstet. 80 kg. 45
liter, 72 oechsle, 8,9
g,/l. syre, 3,42 pH.
Sukkerindholdet er ikke
imponerende, druerne er
dog modne. Gæres til
rosé. |
Orion |
Oe
48 |
Oe
53 |
Oe
63 |
Høstet
|
|
|
7./10. høstet. 37 kg. 22
liter, 54 oechsle, 11,2
g./l syre, 3,15 pH.
Meget råd på grund af
meldug.
Gæres til mousserende
vin. |
Solaris |
Oe
75 |
Oe
85 |
Oe
93 |
Høstet |
|
|
30. / 9. høstet. 167 kg.
87 liter, 90 oechsle,
10,9 g./l. syre, 3,11
pH. Fine klaser
uden råd, bortset fra
hvepse og fugleangreb. 4
liter er lagt i fryser
til süssreserve i 25
liter hvidvin. Resten
bliver tør hvidvin. |
Johanniter |
Oe
52 |
Oe
60 |
Oe
61 |
Oe
73 |
Høstet
|
|
16./10 høstet. 62 kg. 26
liter, 75 oechsle, 12,9
g./l. syre, 3,17 pH.
Årets flotteste druer,
men som sædvanlig med en
høj syre. Druerne
virkede modne med brune
kærner. Af 26 liter
bliver de 10 liter til
mousserende vin. |
Bolero |
Oe
52 |
Oe
60 |
Oe
58 |
Høstet |
. |
|
8./10 høstet. 93 kg. -
55 / 50 oechsle, 11,1
g./l. syre, 3,13 pH. 60
kg. 32 liter særligt
udvalgte klaser gærer
som maceration
carbonique. 33 kg. 36
liter
bliver til rosé. Meldug
og vinskimmel er skyld i
den dårlige kvalitet. |
Nero |
Oe
60 |
Oe
76 |
Oe
84 |
|
|
|
Spises. |
Phønix |
Oe
51 |
Oe
60 |
Oe
62 |
Høstet |
|
|
7./10
høstet. 11 kg. 5 liter,
66 oechsle, 9,9
g./liter, 3,32 pH. Der
var en del meldug, men
ellers ret modne druer.
Blandes med Orion til
mousserende vin. |
Schuyler |
Oe
68 |
Oe
73 |
Oe
76 |
|
|
|
Spises. |
Blomstring 2020
Leon Millot: 18, / 6.
2020
Rondo: 22,/ 6, 2020
Solaris: 23./ 6. 2020
Regent, Orion, Johanniter,
Bolero, Phønix, Schuyler: 26. /
6. 2020
Udspring
2020
1. maj:
Rondo, Leon
Millot, Schuyler.
6. maj:
Solaris, Bolero,
Nero.
7. maj:
Orion,
Johanniter,
Phønix, Regent.
Nogle sorter går
i stå, når
temperaturen er
under
10 grader.
Derfor er der et
stort spring
mellem sorternes
udspring.
|

Rondo 1. maj
2020 |
2020
25. marts: Jeg har i
dag sat 46 flasker
mousserende vin til 2.
gæring.
Det er en blanding
af 25 liter Solaris og
10 liter Johanniter fra
2019
Flaskerne ligger i
et lunt rum indtil der
er kommet tryk på, jeg
kan følge udviklingen på
en enkelt flaske med
trykmåler.
20. marts:
Vinterbeskæringen er
færdig. Der var mange
udgåede grene på de
sorter, som havde
vinskimmel sidste
sommer.
Jeg vil vaske planterne
med en blanding af kalk
og svovl.
Høst 2019
Til hvidvin: 382 kg. -
216 liter
Til rosé:
82 kg, - 45
liter
Til rødvin:
324 kg. - 153 liter
heraf 63 liter fra de
tørrede druer.
Ialt: - - - -
788 kg.
Høstdata. 2019.
Oe står for oechsle og
er den skala, jeg bruger
til sukkerbestemmelse i
druerne. Hvis man deler
oechsle med 7,4 får man
ca. alkohol %. F.eks. 80
/ 7,4 = 10,8 |
|
År 2019 dato |
16./9
2019 |
23./9.
2019 |
30./9.
2019 |
7./10.
2019 |
2019 |
|
|
Rondo |
Oe
73 |
Oe
74 |
Oe
74 |
Oe
80 |
13./10.
Høstet |
|
13./10. høstet,
247 kg. 90
liter, 76
oechsle, 7,8
g./l. syre, 3,26
pH. Høstet i
støvregn. 115
kg. af de bedste
klaser er sat
til tørring for
at fjerne noget
af vandet.
Senere bliver
det igen blandet
sammen. |
Leon Millot |
Oe
71 |
Oe
76 |
Oe
72 |
Oe
79 |
15./10.
Høstet |
|
15./10. høstet,
77 kg. 50 liter,
76 oechsle, 13,5
g/l. syre, 3,17
pH. Høstet i
sol, små grønne
druer er
sorteret fra.Fin
kvalitet, men
til rødvin er
syren for høj og
skal reduceres. |
Regent |
Oe
58 |
Oe
60 |
Oe
59 |
7./10.
Høstet |
|
|
7./10 høstet, 82
kg. 45 liter, 69
oechsle, 9,12
g./l. syre, 3,30
pH. Presset til
rosé sammen med
40 kg. Schuyler
fra drivhuse.
Ialt 124 kg.
60 liter rosé. |
Orion |
Oe
42 |
Oe
53 |
Oe
58 |
Oe
60 |
Rådnet |
|
Angrebet af
vinskimmel og
rådnet. |
Solaris |
Oe
77 |
Oe
79 |
Oe
82 |
4./10.
Høstet |
|
|
4. / 10. høstet,
289 kg, 171
liter, 80
oechsle, 9,26
g./l. syre, 3,12
pH. Der var en
del
sorteringsarbejde.
Ædelråd kom med
i pressen, men
en del var knap
så ædel og blev
sorteret fra. |
Johanniter |
Oe
56 |
Oe
58 |
Oe
55 |
Oe
66 |
18./10.
Høstet |
|
18./10. høstet,
93 kg. 45 liter,
56 oechsle, 19,8
g./l. syre, 3,02
pH,
syrereduceret
med dobbeltsalt.
10,6 g./l. syre,
3,61 pH. Fine
klaser høstet på
grund af dårligt
vejr. |
Bolero |
Oe
57 |
Oe
37 |
Oe
Rådnet |
. |
. |
|
Angrebet af
vinskimmel,
druerne er
revnet og bliver
hængende til
fuglene. |
Nero |
Oe
56 |
Oe
61 |
Oe
71 |
Oe
71 |
|
|
Fine spisedruer. |
Phønix |
Oe
52 |
Oe
53 |
Oe
55 |
Oe
58 |
Rådnet |
|
Angrebet af
vinskimmel og er
ved at rådne. |
Schuyler |
Oe
68 |
Oe
71 |
Oe
73 |
7./10.
Høstet |
|
|
7. / 10. Høstet,
78 oechsle.
Blandet med
Regent til rosé. |
|
Blomstring 2019:
21. juni: Rondo.
19. juni: Leon
Millot.
22. juni: Solaris,
Schuyler.
25. juni: Regent, Orion,
Bolero, Phønix, Nero,
Johanniter.
Jeg har lavet en
brugsanvisning til
dobbeltsaltmetoden, som
bruges til at reducere
syre. Se mere her:
2019
Udspring.
25./4. Leon Millot,
26./4. Rondo, Schuyler.
27./4. Solaris,
Johanniter, Nero,
Bolero.
30./4. Regent, Phønix.
13./3. 2019.
32 flasker
gegorgeret efter 11
måneder på flaske i
pupitre.
Halsen er frosset med
alkohol. Kapslen med
gæren er skudt af. Der
er tilsat sulfit men
ikke sukker. Trykket har
været på 5 bar.
|
 |
Jeg har lige lavet en ny
side om beskæring:
Høst 2018:
Hvidvin:
Solaris
321
kg - 175 liter.
Orion
122
kg. - 62 liter.
Johanniter
75
kg. - 36 liter.
Phønix / Linea
23 + 7 kg.
- 13 liter.
Hvidvin i alt:
518 kg. - 286
liter.
Rosé:
Blandede druesorter
30 liter.
Bolero
128
kg. – 54 liter.
Rosé i alt:
84
liter.
Bolero Nouveau:
(maceration carbonique)
102 kg.
Rødvin:
Rondo 588
kg.
Regent
96 kg.
Leon Millot
62 kg.
Rødvin i
alt: 746
kg
|
2018
Sukker (oechsle) i
druerne og høstrapport.
År 2018 dato |
22./8.
2018 |
31./8.
2018 |
5./9.
2018 |
13./9.
2018 |
20-/9.
2018 |
25./9.
2018 |
|
Rondo |
55 Oe |
60 Oe |
71 Oe |
71 Oe |
76 Oe |
73 Oe
9,9 syre |
30./9 høstet,
588 kg. 84
oechsle, 9,8
g./l. 3,10 pH.
170 kg. står til
tørre. 418 kg.
macereres i 8
dage. Fin høst ,
ingen råd, men
begyndende
stilklammelse. |
Leon Millot |
69 Oe |
77 Oe |
79 Oe |
83 Oe |
89 Oe |
90 Oe
10,6 syre |
27./9. høstet,
62 kg. 90
oechsle, 10,4
g./l. 3,17 pH,
Flotte druer
helt uden råd. |
Regent |
60 Oe |
69 Oe |
71 Oe |
78 Oe |
80 Oe |
Høstet
85 Oe |
25./9. høstet,
96 kg. 85
oechsle, 9,7
g./l. syre, 3,15
pH. Fine klaser
men med lidt
hvepseangreb. |
Orion |
48 Oe |
54 Oe |
57 Oe |
67 Oe |
Høstet
20./9. |
|
20./9. høstet,
122 kg. 62 l. 69
oechsle, 8,55
g./l. syre, 3,04
pH. Enkelte
klaser med råd,
men ellers fine. |
Solaris |
73 Oe |
84 Oe |
84 Oe |
90 Oe
høstet |
|
|
13./9 høstet,
321 kg. 175 l.
91 oechsle, 9,9
g./l. syre, 3,05
pH. Flotte druer
helt uden råd. |
Johanniter |
35 Oe |
72 Oe |
74 Oe |
82 Oe |
Høstet
88 Oe |
|
24./9. høstet,
75 kg. 36 l. 89
oechsle, 10,6
g./l. syre, 3,04
pH. Flotte druer
helt uden råd. |
Bolero |
45 Oe |
51 Oe |
51 Oe |
.58 Oe |
.62 Oe |
65 Oe |
28./9. høstet,
230 kg. - de 102
kg. som
"maceration
carbonique", 128
kg. til rosé. 65
oechsle,
7,8 g./l. syre,
3,05 pH. Flotte
(alt for store)
klaser. |
Nero |
53 Oe |
59 Oe |
65 Oe |
67 Oe |
|
|
Spises. |
Phønix |
46 Oe |
52 Oe |
58 Oe |
66 Oe |
14./9.
Høstet |
|
14./9. høstet,
23 kg.+ 7 kg.
Linea, 13 liter,
60 oechsle, 8,55
g./l. syre, 3,21
pH. |
Schuyler |
64 Oe |
70 Oe |
79 Oe |
79 Oe
høstet |
|
|
12./9. høstet.
Presset til
rosé, sammen med
druer fra
drivhus og
sommerhus. 30 l.
79 Oechsle 8,4
g./l. syre, 3,24
pH. |
|
2018.
Udspring: 8. maj, På
grund af et par
dage med 25
grader, sprang
alle sorter
mere eller
mindre ud på
samme tid.
Der har ikke
været frost for
nylig, så vi
slipper nok for
frostskader i
år. : )
Høst 2017:
Høsten er i
hus,
252 kg. røde
druer, 227 kg
grønne druer. ialt:
479 kg.
170 liter
rødvin, 113
liter hvidvin,
12 liter rosé,
45 liter
pressevin. Ialt:
340 l vin.
|
|
|
|
|
2017
Sukker
(oechsle)
i
druerne
og
høstrapport.
|
|
År 2017 dato |
21./9.
2017 |
28./9.
2017 |
10./10. |
|
|
|
|
Rondo |
71Oe |
72Oe |
|
Høstet
8./10. |
79 Oe. |
|
Høstet i
solskin. Det var
et stort
sorteringsarbejde
både med
stilklammelse og
råd.
134 kg. 79
oechsle, 3,2 pH,
11,1 g./l. syre. |
Leon Millot |
65Oe |
68Oe |
70 Oe |
Høstet
11./10. |
70 Oe |
|
Høstet i
finregn.
Begyndende råd i
klaserne.
22 Kg. 70
oechsle, 3,29
pH, 12,11 g./l.
syre. Blandet
med Regent. |
Regent |
61Oe |
61Oe |
62 Oe |
Høstet
11./10. |
62 Oe |
|
Høstet i
finregn. Fine
klaser, men de
skulle høstes
inden de
rådnede.
55 Kg. 62
oechsle, 3,42
pH, 9,54 g./l.
syre. Blandet
med Leon Millot. |
Orion |
51Oe |
46Oe |
|
Høstet
9./10. |
56 Oe |
|
Høstet i
solskin. 42 kg.
Visse klaser var
stærkt angrebne
af gråskimmel.
sammenblandet
med 10 kg. Zalas
Perle, 26 kg.
Phønix/Linea,
ialt 78 kg. 55
oechsle, 3,25
pH, 12,8
g./l.syre. |
Solaris |
70Oe |
80Oe |
|
Høstet
6./10. |
84 Oe |
|
Høstet på en
solskinsdag
mellem våde
dage. Druerne
var angrebet af
gråskimmel, men
som sædvanlig
med Solaris var
det meste
ædelråd. 111 kg.
84 oechsle, 3,25
pH, 9,54 g./l.
syre. |
Johanniter |
53Oe |
60Oe |
66 Oe |
Høstet
21./10. |
62 Oe |
|
Høstet i sol,
ingen rådne
druer. 38 kg. 62
oechsle, 2,94
pH, 20 g./l.
Skal
syrereduceres
med dobbeltsalt.
Druerne er
presset og
saften lagt i
fryseren til
kryoextraheret
sød vin. |
Bolero |
57 Oe |
65Oe |
|
Høstet
10./10. |
.60 Oe |
|
Høstet i byger
med finregn.
Druerne skulle
nok have været
høstet en uge
tidligere. Meget
råd!
41 kg. 12 l.
rosé og ? l.
maceration
carbonique. 60
oechsle, 3,44
pH, 8,2
g./l.syre. |
Nero |
66Oe |
|
|
|
|
|
Spises |
Phønix |
47Oe |
53Oe |
|
Høstet
9./10. |
56 Oe |
|
Høstet i
solskin. 26 kg.
Fine klaser med
meget lidt råd.
Phønix skal have
en bedre sommer
for at blive
moden! Den har
dog en fin
muskatsmag, som
skal bruges til
at give Orion
mere smag. |
Schuyler |
60Oe |
59Oe |
|
Høstet
11./10. |
72 Oe. |
|
10 kg, som jeg
kom til at
ødelægge! øv!! |
Vinmarken på Langegyde
har vi høstet for sidste
gang, da den er solgt.
Rondo gav 14 kg. Zalas
Perle gav 10 kg. Vi
havde ikke fået fuglenet
på!!! |
Vinskuet den 19
august i Middelfart
arrangeret af Foreningen
Af Danske Vinavlere.
Vi deltog med en
hvidvin og en rødvin,
begge vine er fra 2016.
Rødvin: 66 % Rondo (
33% er let tørrede
druer, de andre
33 % er fadlagret på
fransk egefad i 6
måneder.
De sidste 34 % er Leon
Millot.
Dommerne gav den
13,3 point, hvilket
udløste et diplom for
særlig udmærkelse.
De tre dommeres tal
var: 12,0-13,5-14,5
Hvidvin: 50 %
Solaris, 50 %
Johanniter.
De 5 dommere gav den
10,7 point, tallene var
tre på 10,0- to på 11,0-
en på 12.
Vi er selv meget
tilfredse med denne vin,
som er lidt mere syrlig
end gennemsnittet, den
kan minde om en Risling.
(Skalaen går til 20
point).
Blomstring 2017.
21. juni: Rondo,
Leon Millot.
25. juni: Solaris,
Bolero.
4. juli: Regent,
Orion, Johanniter,
Phønix, Schuyler.
Udspring 2017.
12. maj: Rondo, Leon
Millot.
14. maj: Solaris.
15. maj: Bolero, Regent,
Orion, Johanniter,
Phønix, Schuyler.
|
Høst 2016.
410 l. Rondo,
66 l. Bolero,
29 l. Leon Millot,
12 l. Regent.
40 l. Vinjamarone.
85 l. Solaris,
27 l. Johanniter,
25 l. Orion,
11 l. Phønix/ Zalas
Perle,
6 l. Himrod.
23 l. Fyens Hoved, rosé,
13 l. anden rosé,
50 l. pressevin
Ialt 827 liter.
|
2016.
Sukker (oechsle) i
druerne. Tallene er ca.
en måned tidligere end
sidste år! ☺
År 2016 dato |
1./9.
2016 |
9./9.
2016 |
15./9.
2016 |
23./9.
2016 |
Høstet |
|
|
Rondo |
60 Oe |
71 Oe |
72 Oe |
80 Oe |
2./10. |
|
580 kg. 420
liter, 82
oechsle, 3,38
pH, 8,80 g./l.
syre, de 80 kg.
tørres til
vinjamarone.
Druerne var fine
og kun lidt
stilkråd. |
Leon Millot |
51 Oe |
64 Oe |
71 Oe |
77 Oe |
5./10. |
|
55 kg. 29 liter,
87 oechsle, 3,36
pH, 9,26 g./l.
syre. Rigtig
flotte druer,
som blev
sorteret ved
bladbeskæring. |
Regent |
61 Oe |
72 Oe |
80 Oe |
83 Oe |
5./10. |
|
17 kg. 12 liter,
97 oechsle. 3,38
pH, 8,3 g./l.
syre. Ikke mange
druer, men stort
sukkerindhold. |
Orion |
51 Oe |
51 Oe |
63 Oe |
|
17./9. |
|
46 kg. 60
oechsle, 22 l. ,
3,26 pH, 11,1
g./l. syre,
høstet med råd i
klaserne |
Solaris |
78 Oe |
85 Oe |
98 Oe |
|
16./ 9. |
|
178 kg. 90
liter, 96
oechsle, 3,38
pH, 11,4 g./l.
syre, høstet med
flotte klaser. |
Johanniter |
42 Oe |
58 Oe |
63 Oe |
77 Oe |
6./10. |
|
64 Kg. 82
oechsle, 2,86
pH, 11,6 g./l.
syre. De fineste
druer i denne
høst.
Denne sort har
altid rigeligt
med syre,
ligesom dens
stamfar,
Risling. |
Bolero |
51 Oe |
60 Oe |
63 Oe |
72 Oe |
2./10. |
|
104 kg. 66
liter, 73
oechsle, 3,35
pH, 8,20 g./l.
syre. Fine
kæmpeklaser,
sukkerindholdet
er ikke
imponerende, der
skulle nok have
været udtyndet!
|
Nero |
56 Oe |
58 Oe |
67 Oe |
75 Oe |
|
|
Spist |
Phønix |
55 Oe |
56 Oe |
56 Oe |
60 Oe
|
17./9. |
|
24 kg. 60
oechsle, 13
liter, 3,33 pH,
10,4 g./l. syre,
høstet med
muskatsmag. |
Schuyler |
55 Oe |
60 Oe |
75 Oe |
72 Oe |
|
|
Spises løbende. |
|
Farveskift (veraison): Rondo
og Bolero 4. august.
Regent og Leon Millot en
uge til 14 dage senere.
Bronzemedalje for
en fadlagret rødvin fra
2014. (Se forsiden)
Blomstring 2016:
Phønix og Nero: 26.
Juni.
Orion, Regent,
Bolero, Johanniter 24.
Juni.
Solaris 23.
Juni.
Rondo 18. Juni.
Leon Millot 17. Juni
Udspring 2016: 9.
maj for alle sorter.
På grund af de varme
solrige dage, kom der
endelig gang i
udspringet. Jeg har
valgt den samme dato for
alle sorter, selvom Leon
Millot og Rondo er en
smule foran.
Det er ikke meget
tidligere end sidste år,
så vi kan kun håbe på en
varm sommer!
|
 |
20 februar
2016.
Mousserende vin.
67 flasker fra
2015 er sat til
2. gæring og
tappet på
flasker,
En klar hvidvin
på 50 % Solaris
og resten Orion,
Zalas Perle,
Phønix, Himrod,
Aurore er
blandet sammen..
Inden vinen kom
på flasker er
tilsat
Sekt-klar,
gærnæring, DV 10
vingær og i hver
flaske 18 g.
sukker.
De 18 g. sukker
sikrer et tryk
på 6 bar.
Bemærk under
kronkapslen er
indsat en
"Bidule", som
lukker helt tæt.
Jeg har før haft
utætte kapsler,
det gav noget
værre griseri.
På en af
flaskerne er sat
en trykmåler for
at kunne følge
trykket.
Vinen er nu lagt
i kasser i 16
graders varme i
en månedstid,
indtil gæren har
sat tryk på.
Derefter skal
den stå køligt i
mindst ½ år.
Til den tid skal
den stå på
hovedet i en
pupitre og
dagligt drejes
en halv omgang,
for at få gæren
til at sætte sig
på kapslen.
Den videre
proces har jeg
beskrevet et
andet sted på
siden. Remuage
|
14. november 2015:
Johanniter høstet som de
sidste i år.
8. november:
32 kg. grønne Himrod er
i dag høstet. Den sent
modnende sort står under
et plastictag ved Fyens
Hoved. Syre: 17 g./l.
pH: 3,25.
7 kg. lyserøde
Schuyler er i dag
høstet. Den bliver til
hvidvin sammen med
Himrod.
Vinjamarone
Ny side om tørring af
druer
|
 |
Vinjamarone.
De røde
druer er i år
ikke særligt
egnede til at
lave rødvin af.
Vi vil derfor
lave forsøg med
tørrede druer i
stil med
Amarone, i håb
om at de grønne
stilke og kerner
bliver mere
modne.
Druernes
sukkerindhold
var ved start på
68 oechsle og vi
håber, at vi kan
nå op på 105
oechsle.
Det vil måske
give en alkohol
procent på 14.
I muren er der
en blæser, som
puster luft ud i
det fri (bag den
hvide skrå
kasse).
De tre stabler
kasser står på
en kanal, hvor
der trækkes luft
ned gennem
kasserne.
Foran er der en
blæser, som
blæser luft ind
på kasserne hele
døgnet.
Bag kasserne er
en radiator, som
giver ca. 18
grader.
På væggen kan
ses en
fugtighedsmåler.
Når den viser
over 70 procent,
tænder vi for
udsugningen.
Udsugeren suger
også varme ud,
derfor er den
ikke tændt hele
tiden.
I hver kasse er
der ca. tre kg.
druer.
Druesorterne er
udvalgte Rondo
og Bolero.
Klaserne skal
være hele og
druerne skal
være helt uden
huller.
Se mere på
siden: Vinjamarone
|
2015.
Sukker (oechsle) i
druerne.
År 2015 dato |
19./9.
2015 |
28./9 |
4./10. |
9./10 |
13./10 -
16./10. |
19./10 |
|
Rondo |
59 Oe |
60 Oe |
61 Oe |
|
Høst
68 Oe |
|
183 kg. De fine
klaser bliver
tørret, inden de
bliver afstilket
og gæret.
De øvrige bliver
til rosé.
70 Oechsle, 3,18
pH, 12,75 g./l.
før
syrereducering. |
Leon Millot |
|
52 Oe |
48 Oe |
|
55 Oe |
|
10 kg. Høstet
den 4. november
med 70 oechsle. |
Regent |
Vin-
skimmel |
43 Oe |
39 Oe |
|
52 Oe |
|
Vinskimmel har
taget bladene,
Druerne er ikke
modne endnu.
Høstes ikke! |
Orion |
Vin-
skimmel |
49 Oe |
45 Oe |
|
43 Oe |
Høst |
18 kg. Det tog
lang tid at
plukke og med en
oechsle på 52 er
det måske ikke
umagen værd.
Skal laves til
mousserende vin. |
Solaris |
52 Oe |
61 Oe |
69 Oe |
Høst:
64 Oe |
|
|
209 kg. - 89 l.
løbevin og 25 l.
pressevin.
Løbevin, 64
oechsle, ca. 14
g./l. syre. pH
var på 3,0.
Syrereduceret
med dobbeltsalt
til 9,87 g./l.
pH er nu på
3,27. |
Johanniter |
Vin-
skimmel |
37 Oe |
41 Oe |
|
|
|
14. november
høstet med 45
oechsle, 2,59
pH, 24 g./l.
syre. Det er et
førsøg på om det
kan lade sig
gøre at lave vin
af så umodne
druer. 14 g./l.
syrereduceret. |
Bolero |
|
47 Oe |
45 Oe |
|
56 Oe |
Høst |
58 kg. 50
oechsle, 13,5
g./l. syre, 3,42
pH. 13 kg skal
tørres og resten
bliver til rosé.
|
Nero |
|
54 Oe |
49 Oe |
|
58 Oe |
|
spises måske. |
Phønix |
|
41 Oe |
40 Oe |
|
39 Oe |
Høst |
22 kg. 8 liter.
48 oechsle. Skal
laves til
mousserende vin. |
Schuyler |
|
61 Oe |
57 Oe |
|
56 Oe |
Høst |
Ikke modne, men
de få druer
bliver til rosé. |
|
Vinkemi en
ny side om
måling af syre
og sulfit.
Blomstring
2015
Rondo: 7.
juli
Leon Millot: 7.
juli
Schuyler: 12.
Juli.
Solaris: 14.
Juli
Bolero, Orion,
Johanniter,
Phønix, Nero: 16
Juli. |
|
|
Vi var
med til
det
årlige
vinskue,
denne
gang i
Odder.
Vi fik
ingen
medaljer
i år,
men vi
er selv
godt
tilfredse
med de
to vine
vi havde
med.
Vinder
blev
"Skærsøgård"
med både
en sølv-
og en
guldmedalje
for
mouserende
vin.
De fire
vinbønder
på
billedet
er fra
den
sydfynske
erfagruppe. |
|
|
|
|
|
|
|
Rødvin, Drue:
Rondo.
Bedømmelse:
10,33. Skalaen
går til 20. |
Dommer 1, TV |
Ialt: 10,5 |
Farve: 2,50 |
Næse: 2,0 |
Smag: 6,0 |
Mørk rød.
Lidt kemi og
vanilje i duft.
Vanilje saft og
syre. For meget
vanilje. |
Dommer 2, LG |
Ialt: 10,5 |
Farve: 2,50 |
Næse: 2,0 |
Smag: 6,0 |
Blomme/henkogte
frugter i
duften.
Blommeagtig
smag/tør/frisk
syre til sidst.
Smagen er
ustemt. |
Dommer 3, LB |
Ialt: 10 |
Farve: 2,00 |
Næse: 2,0 |
Smag: 6,0 |
Rigelig
farve, næsten
blåsort. Intens
rød frugt.
Frugtsyren
dominerer, den
bliver røget,
mister balancen. |
|
|
|
|
|
Hvidvin, Druer:
Solaris 50%,
Johanniter50 %.
Bedømmelse:
11,33. Skalaen
går til 20. |
Dommer 1,
AHP |
Ialt: 11 |
Farve: 2,00 |
Næse: 2,0 |
Smag: 7,0 |
Flot farve.
Flot duft med
sødlige noter.
Frisk smag af
modne søde
frugter, fin
syre. |
Dommer 2,
CMH |
Ialt: 11 |
Farve: 2,00 |
Næse: 2,0 |
Smag: 7,0 |
Lite
trållig. (Det er
sikkert svensk,
men jeg kan ikke
oversætte det). |
Dommer 3, RM |
Ialt: 12 |
Farve: 2,00 |
Næse: 3,0 |
Smag: 7,0 |
Champignon
og pære. Blød og
ganske rig i
munden uden at
miste syrebid.
En del sødme i
smag. |
Udspring: Selv om
det har været en mild
vinter, er der sen
udspring på grund af det
forholdsvis kolde forår.
14. maj: Solaris,
Johanniter, Orion,
Regent, Bolero, Nero,
Schuyler og Phønix.
10. maj: Rondo, Leon
Millot.
|
Rødvin: Jeg har
lavet en side om
fremstilling af rødvin.
Hvidvin: Jeg har lavet
en side om fremstilling
af hvidvin.
Hvidvin 271 l. -
Pressevin 102 l. -
Rosé 19 l - Rødvin
600 l. - Vin fra
en nabo: Hv: 60 l.
- Pr: 20 l. - Rød:
70 l.
Ialt 2.086 kg. -
1.142 liter.
|
2014.
Sukker (oechsle) i
druerne
År 2014 |
4./9. |
18./9. |
22./9. |
1./10. Efter
regn |
Høstet. |
|
594 kg. grønne
druer og 1.492
kg røde
druer. Jeg
har ikke nævnt
spisedruerne
Himrod og
Aurore. 1 Himrod
stok under et
halvtag gav 28
kg. 1 stok
Aurore op ad væg
gav 15 kg. |
Rondo |
59 |
70 |
75 |
74 |
5.- 8./10. |
|
524 kg. 78
oechsle, 11,55
g./l. syre, 3,60
pH. En del
sorteringsarbejde,
men druerne var
meget store og
velsmagende. |
Leon Millot |
56 |
71 |
78 |
76 |
13./10. |
|
81 kg. 76
oechsle. 9,75
g./l. syre, 3,67
pH. Meget flotte
klaser uden råd. |
Regent |
53 |
68 |
74 |
70 |
9./10. |
|
93 kg. 71
oechsle. 9,45
g./l. syre, 3,50
pH. Fine druer
med begyndende
råd. |
Orion |
46 |
52 |
61 |
60 |
2./10. |
|
136 kg. 58
oechsle, 8 g./l.
syre, 3,25 pH.
En del
sorteringsarbejde.
Meget modne. |
Solaris |
67 |
78 |
91 |
90 |
3./10. |
|
293 kg. 136 l.
løbevin, 90
oechsle. 10,5
g./l. syre, 3,39
pH. Flotte brune
klaser med
ædelråd. |
Johanniter |
45 |
66 |
70 |
75 |
5./10. |
|
82 kg. 40 l. 76
oechsle. 12,9
g./l. syre, 3,4
pH. Flotte sunde
druer. |
Bolero |
50 |
61 |
61 |
62 |
9./10. |
|
135 kg. 71
oechsle. 9,45
g./l. syre, 3,5
pH. Store klaser
med enkelte
rådne druer i
klaserne. |
Nero |
63 |
72 |
77 |
75 |
Spist. |
|
. |
Phønix |
48 |
62 |
60 |
61 |
2./10. |
|
Høstet på grund
af råd. Ikke
målt, da de blev
blandet sammen
med Orion. |
Schuyler |
65 |
78 |
80 |
78 |
12./10. |
|
14 kg. 70
oechsle. Høstet
til Rosé sammen
med druer fra
sommerhuset. 19
l. |
Blomstring:
26. Juni: Alle
resten af
sorterne, Bolero, Regent, Orion,
Johanniter,
Phønix, Nero,
Schuyler.
19. juni:
Solaris.
17. juni: Rondo.
15. juni: Leon
Millot.
17. juni,
vinskuet er
overstået.
Rødvinen fik
12,83 point på
20 skalaen. Det
gav et diplom
med "Særlig
Udmærkelse".
Hvidvinen fik
11,83 point. Det
gav
"Acceptabel".
Vinskue 2014.
12. maj. Så
er tiden kommet
til at sende vin
ind til
vinskuet, som er
i Faaborg den
14. maj.
Vi har valgt en
fadlagret rødvin
fra 2012 i en
blanding af 3/4
Rondo og 1/4
Bolero.
Hvidvinen er fra
2013 og er en
blanding af 40 %
Orion, 40 %
Johanniter og 20
% Solaris. |

Udspring:
29. april: Regent, Bolero, Solaris,
Orion, Johanniter,
Phønix. Dermed er alle
sorter sprunget ud. Det
er mindst 14 dage
tidligere end sidste år.
26. april: Rondo,
Leon Millot, Schuyler,
Nero.
22. marts 2014.
33 flasker Orion /
Johanniter er sat til 2.
gæring. Jeg regner med,
at den skal stå i
pupitre med halsen nedad
i et år.
|
Sukkerindhold i
oechsle.
Et gennemsnit af
10 druer. |
Formel for
blanding af to
forskellige
væsker.
A = antal kg.
Druer på 72
oechsle.
B = antal kg.
Druer på 80
oechsle.
A x 72 + B x 80
: (A + B) =
samlet oechsle. |
Skåleformel. 
P = antal
personer.
K = antal
klink.
K = (P-1)
x P : 2 |
Himrod: 1 vinstok
under et halvtag høstet
den 29. / 10. gav: 38
kg. 18 l. med 72
oechsle, 8,8 g./l. syre,
2,86 pH. beskæres som
cordon.
År 2013 |
16./9. |
28./9. |
5./10. |
Høst |
|
|
185 l. hvidvin,
32 l. rosé, 228
l. rødvin. Ialt
445 l. vin. |
Rondo |
62 |
75 |
75 |
12./10.
80 |
|
|
130kg
(Eskemosegyden)
80 oechsle +106
Kg. (Langegyde)
72 oechsle.
Ialt 236 kg. 147
l. 76 oechsle,
9,87 g./l. syre,
3,02 pH. |
Leon Millot |
57 |
68 |
71 |
19./10.
70 |
|
|
20 Kg. 27 l. 70
oechsle, 10,9
g./l. 3,27 pH.
Der var mange
små grønne
druer. |
Regent |
62 |
63 |
70 |
18./10.
70 |
|
|
52 Kg. 27 l. 70
oechsle, 11,0
g./l. syre, 3,25
pH. Fine druer,
men ikke ret
mange. |
Orion |
49 |
56 |
57 |
19./10.
55 |
|
|
97 Kg. 48 l. +
pressevin, 55
oechsle, 9,87
g./l. 3,01 pH.
Efter
frasortering af
rådne druer blev
det ok, men der
ikke meget
sukker i. |
Solaris |
73 |
87 |
|
3./10.
90 |
|
|
92 kg. 38 l. +
pressevin, 90
oechsle, 9,16
g./l. syre, 3,17
pH. God
kvalitet!
Der blev 32 l.
løbevin og 18 l.
pressevin. |
Johanniter |
49 |
62 |
67 |
19./10.
69 |
|
|
56 Kg. 24 l. +
pressevin, 69
oechsle, 14 g. /
l., 2,98 pH,
meget fine
druer. |
Bolero |
53 |
65 |
62 |
18:/10.
60 |
|
|
42 Kg. 27 l. 60
oechsle, 9,16
g./l. 3,35 pH. |
Nero |
57 |
68 |
68 |
|
|
|
Dejlig
spisedrue. |
Phønix |
53 |
53 |
57 |
|
|
|
Spisedrue. |
Schuyler |
53 |
59 |
68 |
12./10.
71 |
|
|
3 stokke, 29 Kg.
20 l. Rosé +
pressevin. 71
oechsle, 10,6
g./l. 2,8 pH.
Smager af
jordbær. |
|
Blomstring.
Leon Millot: 3.
juli.
Rondo:
5. juli.
Solaris:
9. juli
Regent:
9. juli
Alle andre: 10. juli
Vinen fra 2012 er nu
kommet på flasker.
Rondo / Bolero
rødvin, fadlagret 5 mnd: 90 flasker, tegner
godt.
Solaris hvidvin:
- -
- -
- -
- -
24 flasker, tegner godt.
Orion mouserende
vin: -
- -
- -
- 15 flasker. Uden at
tænke mig om, havde jeg
chaptaliceret til 13 %
alk. Så er den svær at
få i 2. gæring.
Efter ca. en måned kom
der dog et tryk på 6 bar
i flaskerne. I marts
2014 blev bundfaldet
taget fra og den smager
bare godt.
Orion pressevin:
- -
- -
- -
- -
17 flasker, daglig vin.
Johanniter / Himrod og
Solaris pressevin: 36
flasker, for sur.
Johanniter / Himrod
pressevin: -
- -
13 flasker, daglig vin.
Ialt 195 flasker.
Udspring forår 2013. Marts
har været meget kold,
derfor er udspringet ret
sent, til gengæld
har der ingen
frostskader været.
17. maj udspring Regent
17. maj udspring
Phønix
16. maj udspring
Orion
16. maj udspring
Johanniter
15. maj udspring
Bolero
15. maj udspring
Schuyler
14. maj udspring Solaris
14. maj udspring Nero
12. maj
udspring Rondo
12. maj udspring Leon
Millot
|
Vinhøst 2012

16 l. hvidvin,
drue: Solaris.
14 l. hvidvin,
drue: Orion.
16 l. hvidvin,
druer: Johanniter og
Himrod.
16 l. hvidvin,
druer: Phønix,
Johanniter og Felicia.
(nabovin)
62 l. hvidvin.
12 l. hvid /
pressevin, drue:
Solaris.
9 l. hvid /
pressevin, drue: Orion.
11 l. hvid / pressevin,
druer: Johanniter og
Himrod.
32 l. hvid / pressevin
25 l. rosé, druer:
Bolero og Rondo.
(nabovin)
30 l. rosé / pressevin,
druer: Bolero, Rondo,
Phønix, Johanniter og
Felicia. (nabovin)
57 l. rødvin,
drue: Rondo.
20 l. rødvin,
drue: Bolero.
77 l rødvin.
|
23./ 9. -
ERFA-gruppe
Sydfyns
efterårsmøde hos
Vinjafyn.

|
 |
|
|
 |

|
Sukkermålinger i
oechsle, tallet er et
gennemsnit af ca. 10
store og små druer.
År 2012 |
15./9. |
24./9. |
1./10. |
8./10. |
15./10 |
|
|
Rondo |
67 |
76 |
75 |
78 |
83 |
Høstet
20/10 |
Dårlig høst,
angreb af
vinskimmel og
lidt meldug. 36
kg. + 66 kg.
fine druer fra
Langegyde = 102
kg.
sukkerindhold:
70 oechsle, -
pH: ?, - syre:
12,6 g./l.
pH måleren er
defekt! |
Leon Millot |
|
|
|
|
|
|
Ingen druer i år |
Regent |
61 |
65 |
69 |
67 |
|
|
Spist af fugle |
Orion |
52 |
54 |
52 |
56 |
55 |
Høstet
21/10 |
Orion fik
vinskimmel midt
på sommeren.
Halvdelen af
druerne blev
brune og faldt
efterhånden af.
Tilbage var der
31 kg. sunde
druer. -
Sukkerindhold:
55 oechsle, -
pH: ?, - syre:
12 g./l. |
Solaris |
79 |
83 |
83 |
86 |
Høstet
9./10. |
|
Pæne druer. 55
kg. -
Sukkerindhold:
84 Oechsle, -
syre: 11,30
g./l. - pH:
jeg har
syrereduceret 1
g. / l. med
kridt).
Vinen er opdelt
i to: 16 l.
løbevin
omstukket efter
12 timer inden
gæring. 12 l.
pressevin gæret
på skaller i 2
døgn. |
Johanniter |
26 |
53 |
55 |
61 |
59 |
Høstet
27/10 |
25 kg. -
Sukkerindhold:
60 oechsle, -
pH: ?, - syre:
14 g./l. Syren
er reduceret 4
g./l med
dobbeltsalt.
Vinskimmel havde
ødelagt ca.
halvdelen. Den
skal evt. bruges
til at blande i
en vin med for
lidt syre. |
Bolero |
52 |
53 |
57 |
57 |
60 |
Høstet
21/10 |
28 kg. -
Sukkerindhold:
60 oechsle, -
pH: ?, - syre:
11,3 g./l. |
Nero |
|
|
|
|
|
|
Ingen druer i år |
Phønix |
43 |
48 |
51 |
56 |
59 |
Høstet
21/10 |
Druerne, som
var få men pæne
er blandet
sammen med
Orion. |
Schuyler |
62 |
65 |
66 |
71 |
68 |
|
Vi la'r dem
sidde til
fuglene. |
|
Vinskue 2012
i Randers.
På vinskuet
havde vi
1. Hvidvin 2011,
80% Solaris, 15%
Orion og 5%
Johanniter.
Størsteparten af
denne Vin er
malolaktisk
fermenteret.
En fjerdedel har
vi bevidst
undgået dette,
for at få lidt
æblesyre til
smagen.
Dommerne gav
vinen 11,83
point på 20
skalaen.
2 Rødvin 2011, 80% Rondo
og 20% Regent.
Regent fik i
2011 en
pragtfuld
krydret smag,
dog syntes vi,
at smagen ikke
skulle dominere,
derfor brugte vi
kun 20%.
Rondo var
forholdsvis lys,
så det er en let
vin.
Vinen er
(som de fleste
rødvine)
malolaktisk
fermenteret.
Rondo har
lagret i to
måneder på et
nyt ungarsk
egetræsfad på 60
l.
Dommerne var
enige alle tre
og gav vinen
13,00 Point på
20 skalaen.
Der skal 14,00
point til en
broncemedalje.
Det gav et
diplom med "særlig
udmærkelse".
På billedet er
det mig til
venstre.
|
 |
Blomstring 2012
Regent, Orion, Johanniter
og Phønix, 10.
juli. Bolero,
Schuyler,
Solaris og Nero,
5. juli
Rondo, 3.
juli (dårlig
og langvarig blomstring).
Leon Millot, 1.
juli |
|
18. juni 2012
Al vin fra 2011 er nu på
flasker. Forinden har vi
smagt og blandet, for at
få det bedste resultat.
174 flasker rødvin.
139 flasker hvidvin
33 flasker mousserende
vin
23 flasker rosé
Ialt 336 flasker vin.
Mængden er ikke
imponerende med ca. 450
stokke, men vejret i
2011 var ikke optimalt,
særlig frosten i maj var
ødelæggende for mange
vinavlere.
Smagen er indtil videre
god.
15. juni 2012.
33 flasker
mousserende vin
er sat til 2.
gæring.
Denne gang
bruger jeg
kronekapsler og
venter med
champagnepropper
til sidst. |

|
|
|
Udspring forår 2012
Hele vinmarken
er blevet hakket med en
elektrisk hakke fra
Texas (muldvarp). Den er
købt i en
genbrugsforretning og
er pengene værd.
Jeg blev færdig
dagen før regnvejret, så
der er håb om, at
ukrudtet ikke kommer
igen med det samme.
14. maj udspring
Regent
14. maj udspring
Phønix
14. maj udspring
Orion
10. maj udspring Bolero
10. maj udspring
Johanniter
10. maj udspring Solaris
10. maj udspring Nero
10. maj udspring
Schuyler
7. maj
udspring Rondo
7. maj
udspring Leon Millot
Temperaturen har været
tæt på frysepunktet
natten til den 5. og 6.
maj, men nu tror jeg det
er slut, med at
være nervøs for
det.
Jul 2011
Det nye fad
bliver fyldt med
Rondo.
Det er købt som
et 60 l. fad af
ungarsk eg, men
det kunne rumme
75 - 80 liter!
Bemærk den gamle
lift, som
tidligere har
løftet biler,
med den kan jeg
omstikke al
vinen med hævert
uden at få ondt
i ryggen.
De store
beholdere kører
på hjul. |
 |
|
|
29. Oktober 2011. Der
blev ialt 266 liter
fordelt på rødvin 139
liter,- rosé 18 liter og
hvidvin 109 liter.
21. Oktober.

|
|
|
|
|
|
2.Oktober.
Solaris blev høstet i
pragtfuld sommervejr.
Der var lidt ædelråd,
intet sorteret væk.
Druerne blev afstilket,
tilsat enzym og gær og
presset efter ca. 16
timer.
De let pressede skaller
gærer videre i 2 dage og
bliver til pressevin. |
Sukkermålinger 2011 i
oechsle. De fleste er et
gennemsnit på 10 druer.
År 2011 |
17./9. |
26./9. |
3./10. |
11./10. |
17./10. |
|
Rondo |
67 |
71 |
77 |
81 |
Høst
83 |
13. oktober. 95
kg. Rondo er
høstet og delt i
to: 73 kg.-59
liter
"supérieur" med
82 oechsle, 8,5
g/l. = syre, 3,7
= pH.
Desuden 63 kg. -
44 liter.
"rosinante" med
sukkerindhold på
85 oechsle, 8,5
g/l. = syre,
3,57 = pH.
En del druer var
tørre som
rosiner, derfor
prøver vi at
lave to
forskellige
rødvine. Alt råd
blev
frasorteret. |
Leon Millot |
62 |
63 |
67 |
75 |
73 |
21. oktober. 28
kg. Leon Millot
blev høstet,
druerne var
fine, men syres
er for høj og pH
for lav. Måske
vil jeg reducere
syren lidt.
Sukker = 78
oechsle. syren =
13,4 g./l. pH =
3,11. |
Regent |
64 |
63 |
70 |
76 |
75 |
21. oktober. 12
kg. Der var ikke
mange Regent i
år, men de var
fine. Sukker =
76 oechsle. Syre
= 8,5. pH =
3,35. Det skal
nok blive en god
rødvin. |
Orion |
54 |
54 |
56 |
60 |
Høst
60 |
12. oktober. 50
kg. 27 l. Orion
blev det til
efter et stort
sorteringsarbejde.
Oechsle = 60,
8,8 g/l. = syre,
3,31 = pH
Som ved Solaris
lod vi skallerne
gære i 2 dage og
blandede
pressevinen med
Solaris
pressevinen,
ialt ca. 20
liter. |
Solaris |
85 |
87 |
Høst
90 |
|
|
2. oktober.
Solaris er
høstet med 90
oechsle, hvilket
kan give en tør
hvidvin med 12 %
alkohol. syren =
10,5 g./l..
pH = 3,38. Der
er 75 vinstokke
som gav 79 kg.
40 l. vin + 15
l. pressevin. |
Johanniter |
48 |
63 |
63 |
70 |
68 |
21 oktober.
13 kg.
Johanniter blev
plantet i 2010,
så mængden er
ok. Druerne var
fine, men
umodne. Bedre
somre ønskes for
denne drue.
Sukker = 67
oechsle. syre =
13,5 g./l. pH =
3,18. |
Bolero |
56 |
58 |
61 |
65 |
68 |
21. oktober. 23
kg. resultatet
er skuffende,
men rødvinen
bliver sikkert
god. Sukker = 60
oechsle. syre =
8,9 g:/l. pH =
3,35 |
Nero |
64 |
61 |
62 |
67 |
73 |
21. oktober.
Druerne var ikke
gode i år. De
blev blandet
sammen med Leon
Millot. |
Phønix |
48 |
42 |
60 |
67 |
65 |
21. oktober.
Phønix har vi
som spisedruer
(og de smagte
pragtfuldt i
år), men på
grund af
begyndende råd,
har vi blandet
dem sammen med
Johanniter |
Schuyler |
59 |
70 |
77 |
Høst |
|
11.oktober.
Schuyler fra
sydvæg og
drivhus blev
høstet sammen
med Aurore, lidt
Rondo og mere
Schuyler fra
Fyens Hoved.
De blev presset
til Rosé. Der
blev ca. 18
liter med
oechsle = 70,
syre = 8,5 g/l.
pH = 3,35. |
Vinskue 27.
august 2011.
Vi havde en
hvidvin og en
rødvin med på
det årlige
vinskue, som
foregik i
Svendborg.
Dommerne var ret
enige og vi er
godt tilfredse
med resultatet.
Hvidvinen er en
blanding af lige
dele Solaris og
Orion, samt en
smule Zalas
Perle og Linea.
Vinen blev
godkendt med en
karakter på
10,33 efter 20
skalaen.
Analysen siger:
11 % alkohol,
totalsyre 5,0
g/l. heraf
vinsyre 1,6,
æblesyre 0,3,
mælkesyre 0,3.
Vinen har
gennemgået
malolaktisk
gæring.
pH 3,5, fri
sulfit 37 mg/l.
restsukker 0,5
g/l.Rødvinen
er lige dele
Rondo og Regent
og blev godkendt
med en
karakter på
10,33 efter 20
skalaen.
Analysen siger:
13,1 % alkohol,
totalsyre 6,0
g/l. heraf
vinsyre 0,9,
æblesyre 0,1,
mælkesyre 2,3.
Vinen har
gennemgået
malolaktisk
gæring.
pH 3,47, fri
sulfit 65 mg/l.
restsukker 0,9
g/l. |
|
Blomstring 2011.
Leon Millot
og Rondo: 23.
Juni - Solaris
og Schuyler: 28.
juni - Regent,
Bolero, Nero,
Orion,
Johanniter,
Phønix og Linea:
1. juli. |
|

Juni 2011.
Vin på flasker. At
tappe vin på flasker kan
være et tidskrævende
arbejde.
Her henter vi
genbrugsflasker, som vi
gør rene og fjerner
etiketterne.
Lige før flaskningen
hældes kogende
sulfitvand i og de
sættes på hovedet i et
stativ.
Selve tapningen går ret
let med vores lille
"Enolmatic" tappeanlæg.
Propperne (naturkork)
hældes også over med
sulfitvand og sættes
hurtigt i for at undgå
iltning. |
|
|
|
Maj 3011. Natten
mellem den 3. og 4. maj
var der nattefrost.
Vingården på
Eskemosegyden fik
overfladiske skader,
knopperne vokser stadig,
men på den lille vinmark
på Langegyde, er hele
vinmarken raseret. Vi må
så vente på at der
kommer erstatningsskud.
Det bliver tre uger
senere. Men vi glæder os
over at de nye skud på
hoved vingården står
flot.
April 2011. Så er
der udspring hos alle
sorter. Der er lidt
frostskader, men alle
har overlevet vinteren.
27. april: Leon millot,
28. april: Bolero, Nero
og Schuyler, 29. april:
Rondo, Solaris,
Johanniter og Phønix,
1. maj: Regent og Orion.
1. Januar 2011.
Mens vinen langsomt
udvikler sig i det alt
for kolde vineri, er der
kommet ni nye vinetiketter.
|
Så er der igen tid til
at måle sukkerindhold,
tallene er oechsle og
taler sit tydelige
sprog: vi er bagefter!
År 2010 |
26/09 |
5/10 |
11/10 |
19/10 |
|
Høstx2010 |
|
Rondo |
65 |
74 |
68 |
Høstet
16./10 |
68 |
284 kg Mange
druer var
standset i vækst
og der var en
del med
slilklammelse
(63 kg.) som
blev gæret for
sig.
oechsle=68 .
syre=11,5 g./l.
pH=3,47
. |
|
Leon Millot |
48 |
68 |
61 |
Høstet
17./10 |
66 |
93 kg. Fine
klaser, men som
sædvanlig
blandet med små
grønne druer.
oechsle=66 .
syre=12 g./l ,
pH=3,16. |
|
Regent |
45 |
55 |
66 |
62 |
Høstet
20./10 |
144 kg. Meget
fine klaser,
meget lidt
frasorteret. .
60 oechsle. |
|
Orion |
46 |
48 |
49 |
51 |
Høstet
17./10 |
176 kg. Meget
fine klaser,
meget lidt
frasorteret.
( alt for
meget!)
oechsle=52 ,
syre=10,5 g./l.
, pH=2,6.
Malolactisk
gæring kan blive
svært med så lav
pH. |
|
Solaris |
67 |
77 |
79 |
Høstet
12./10 |
79 |
113 kg. Der var
en del råd i
druerne,
heldigvis viste
det sig, at det
var ædelråd, så
det hele kunne
bruges.
9,87=Syre: ,
pH=3,10 |
Johaniter |
|
|
|
|
|
|
|
Bolero |
54 |
63 |
61 |
Høstet
13./10 |
60 |
71 kg. Meget
fine klaser, dog
med lidt
stilklammelse.
oechsle=60 ,
syre=9,8 g./l. ,
pH=3,35. |
|
Nero |
66 |
67 |
78 |
71 |
|
Spisedruer |
|
Phønix |
40 |
50 |
51 |
56 |
|
Blandet med
Orion |
|
Schuyler |
46 |
59 |
62 |
63 |
Høstet
20./10 |
Blandet med
Regent |
|
Juli 2010
Oxidation af
vin i "Letina"
ståltanken er ikke
særlig rart.
Jeg opdagede, at kuglen
ikke var faldet ned på
plads,
så der har været åbent
for luften i flere
måneder.
Jeg har løst problemet
ved, at save det øverste
med kuglen af
og sætte en gummiprop
med gærlås til vand i
røret,
så kan man bedre sikre
sig at alt er i orden.
Nu har jeg tappet
Bolerovinen over på en
anden tank, og svovlet
den,
derefter hælder jeg
bundfaldet fra de andre
vine ned til den.
Hvis det ikke er nok,
får den en behandling
med aktivt kul.
3. september:
Den
oxiderede Bolero vin har
nu gennemgået
behandlingen med aktivt
kul.
Resultatet er særdeles
positivt.
Den oxiderede lugt og
smag er næsten
forsvundet, og hvor
utroligt det end lyder,
er der nu en dejlig duft
og smag af frugt, jeg
havde frygtet, at al
smag var væk.
Jeg benyttede "Granucol
GE".
Vinen er tappet på
flasker og får lov til
at ligge til næste
sommer, så den er
reddet. |


Pupitre |
Udspring
2010.
12. maj: Rondo
og Leon Millot.
-
18. maj:
Solaris, Orion,
Bolero og Nero.
-
21. maj: Regent
og Phønix. Der
er ingen
frostskader, men
alle er ca. 3
uger senere end
sidste år. |
24. April. 54
flasker mousserende vin
er i dag tappet på
flasker og sat i
pupitre.
Jeg
har som sædvanlig brugt
en let hvidvin af
"Orion" druen, som
endelig var blevet klar.
Så
tilsatte jeg 20 g.
sukker pr. liter og
gær, som var godt igang.
Når
gæren er omdannet til
alkohol giver det et
tryk på ca. 6 bar.
Den
såkaldte 2. gæring skal
stå i ½ - 1 år før
gærresterne fjernes. |
|
27. marts 2010.
Vinterbeskæringen er
lige overstået, endelig
forsvandt snedriverne,
så man kunne komme i
gang.
Jeg begynder en
grovsortering med at
skære de grene af, som
bar sidste års høst,
derefter er det lettere
at overskue hvilke to
grene der skal bære
årets druer.
Jeg vælger så vidt
muligt to grene, som går
i den rigtige retning.
Hvis de går lige op ad,
vælger jeg at lave en
halv rundbue op over den
ene dobbelttråd og binde
den nede på
enkelttråden. Hvis en
gren knækker, tager jeg
bare en anden og klipper
først resten af grenene
af når den er
færdigbundet.
Sårene drypper meget,
men bare rolig de
overlever.
På grund af den hårde og
lange vinter, var jeg
spændt på, om der var
frostskader.
Der var en del grene på
Bolero, som var døde,
planten er dog frisk ved
stammen. Bolero er
åbenbart ikke særlig
frostsikker, jeg har
ikke observeret skader
på de andre sorter. |
5.
december 2009 "Remuage."
Så er der
lavet 54 flasker
mousserende vin af
Orion.
Den
mousserende vin har
stået med proppen ned
i en
pupitre i 11 måneder, så
gæraffaldet har sat
sig på
indersiden af proppen.
Denne
billedserie viser sidste
del af metoden.
1:
En spritopløsning står i
fryseren natten over,
Flaskehalsen med
gærrester på proppen
stilles
ned i
spritopløsningen i ca.
10 minutter.
2: Proppen lirkes op og
den frosne klump
sprøjter
op på
væggen.
3:
En nøje beregnet
transportlikør (Sukker
og svovl)
hældes i.
4:
Proppen slås i og en
agraffe (ståltråd)
bindes på.
Så er
der en flaske om ugen i
det næste år! |
|
|
5. december 2009 "Remuage."
Så er der lavet 54
flasker mousserende vin af
Orion.
Den mousserende vin
har stået med proppen ned
i en pupitre i 11
måneder, så gæraffaldet har sat
sig på indersiden
af proppen.
Denne
billedserie viser sidste del af
metoden.
1: En spritopløsning står
i fryseren natten over,
Flaskehalsen med
gærrester på proppen stilles
ned i
spritopløsningen i ca. 10
minutter.
2: Proppen lirkes op og den
frosne klump sprøjter
op på væggen.
3: En nøje beregnet
transportlikør (Sukker og svovl)
hældes i.
4: Proppen slås i og en
agraffe (ståltråd) bindes på.
Så er der en
flaske om ugen i det næste år!
|
 |
26./10. 2009.
Al vinen er presset og gærer
videre. Der blev 565
liter.
Som noget nyt har vi delt vinen
op i "løbevin" og "pressevin"
Høsten er i hus i en god
kvalitet.
Den 18. / 10. 2009
Eskemosegyden:
Bolero: 100 kg. med oechsle på
70, syre på 11,25 og pH 3,35
Regent: 142 kg. med oechsle på
80, syre på 13 og pH 3,35
Leon Millot: 62 kg. med
oechsle på 85, syre på 13 og pH
3,27
Den 17. / 10. 2009
Eskemosegyden:
Rondo: 269 kg. med oechsle
på 85, syre på 14 og pH 3,38
Den 15. / 10. 2009
Eskemosegyden
Orion: 119 kg. med oechsle
på 70, syre på 10,5 g./l. og pH
3,28
Den 5. / 10. 2009
Eskemosegyden
Solaris: 60 kg. med 101
oechsle, 10,5 g./l. syre og 3,06
pH
Alle de røde druer var lige til
at plukke, der var ingen rådne
druer og de var spændte af saft,
perfekt.
Gennem hele sommeren har vi
passet stokkene, ingen grene har
fået lov at bære mere end 2
klaser. I august klippede vi
alle klaser af, som ikke var så
røde som de andre.
Det vil vi også gøre de følgende
år.
Sorten Bolero (billedet
tilhøjre) får meget store
klaser, de fleste vejede ca. 400
gram, så det bliver nok
nødvendigt, at klippe flere
klaser af.
Vi har sat 50 liter af til
"clairet". Det er en let rødvin,
lidt mørkere end "rose´", 50 %
Rondo, 30 % Regent og 20 % Leon
Millot.
Den skal vi nyde på terrassen
næste sommer. |

Bolero |
Solaris 2009.
Sukkerindholdet er højt,
så jeg vil blande lidt
Zalas Perle i, da 14 %
er for meget til
hvidvin. Syren betragter
jeg som perfekt, da jeg
vil lave malolaktisk
gæring.
Druerne var stort set
uden råd.
Et hvepsestik til
Susanne og et fingerklip
med den nye saks til
mig.
Til højre ses
afstilkeren på sin nye
sokkel, hvor den
afstilkede masse køres
ud på baljens hjul. |
|
 |
Så er der tid til at måle
sukkerindhold, tallene er
oechsle.
År
2009 |
15/09 |
21./9 |
|
4./10 |
9./10. |
Høstet |
|
Rondo |
67 |
75 |
|
83 |
83 |
85 |
|
Leon Millot |
64 |
76 |
|
84 |
84 |
85 |
|
Regent |
61 |
70 |
|
75 |
79 |
80 |
|
Orion |
61 |
64 |
|
69 |
72 |
70 |
|
Solaris |
84 |
90 |
|
100 |
5 okt
høstet |
101
oe. |
|
Ortega |
Mel- |
dug! |
|
|
|
|
|
Bolero |
50 |
57 |
|
77 |
69 |
70 |
|
Nero |
72 |
72 |
|
74 |
69 |
|
|
Phønix |
46 |
53 |
|
59 |
59 |
|
|
Schuyler |
62 |
67 |
|
80 |
74 |
|
 |
 |
29. August 2009. Vi har
haft en hvidvin med på
det årlige vinskue i
Silkeborg og var så
heldige, at vi vandt en
broncemedalje.
Solaris druen, som er
brugt til vinen, var
meget moden ved høst. Vi
sorterede rådne druer
fra (de "ædel-rådne"
blev gæret særskilt), så
det var et rent produkt
vi havde at arbejde med.
Det var egentlig
meningen at lave en vin
med restsukker, så vi
lagde den pressede saft
i en dybfryser. Da den
var frosset, tøede vi
den langsom op og den
smeltede saft løb ned i
en glasballon. Med jævne
mellemrum målte vi
sukkerindholdet, som er
højest i starten og når
vi syntes det var
passende, skulle vi
hælde resten ud. I
praxis gik det således:
vi skulle jo sove, og om
morgenen var næsten det
hele tøet op. Resultatet
var en helt tør vin med
en alkohol på 12,5 % og
dommerne kunne åbenbart
li' den.
|
|
|
|
|
|
|
|
20. August 2009: Udtynding og opsætning
af net.
De røde druer er begyndt at skifte
farve. Efter
min mening er det nu, man skal
"grønthøste". Bladene før klaserne
fjernes og ligeledes fjernes de blade,
som skygger for solen.
Hver gren må højst bære 2 klaser og da
skal der være 12 - 14 blade. Hvis en
gren er for tynd eller kort, klippes
alle klaserne af.
Hvis klaserne hænger i en klump, fjernes
de dårligst udviklede. Måske skal man
også til at tælle klaserne, hver stok
kan måske bære 7 - 8 store klaser,
hvis afstanden mellem planterne, som hos
mig er 1,30 m. Hos Rondo er der dog
mange små klaser, så det må blive et
skøn hvor mange klaser hver stok må
bære.
Lige nu når druerne er ved at blive
røde, er det let at se hvilke klaser der
er senere udviklede end andre. Jeg har
beskåret Solaris og Bolero på samme
måde.
Sidste år fik jeg ikke sorteret nok i
Rondo druerne, hvor nogle blev som små
sure rosiner,så min Rondovin er ikke
klar til vinskuet.
Forinden har jeg fjernet alle sideskud i
løbet af sommeren, og klippet toppen af
over espalier. I dag har jeg sat net på
Rondo og Bolero.
De andre følger snart, da solsortene er
begyndt at smage på druerne.
30. juni 2009 blomstring: Regent,
Bolero, Nero, Orion, Solaris, Ortega og
Phønix.
25. juni 2009 blomstring: Rondo.
23. Juni 2009 blomstring: Leon Millot.
4. maj 2009 Udspring af Regent, Orion og
Phønix, så er der gang i dem alle.
1. maj 2009 Udspring af Rondo, Bolero,
Solaris, Ortega og Nero. Det er et par
dage før sidste år.
|
Her er resultatet i liter vin: 575
liter.
Hvidvin:
70 liter Solaris fordelt på 8 l.
botrytis (ædelråd), 24 l. pressevin, 20
l. normal, 18 l. kryoextraheret (sød ).
84 liter Orion, heraf bliver der 48
flasker mousserende vin.
9 liter Aurora / Schuyler.(rose')
Rødvin:
250 liter Rondo
48 liter Rondo selection (særligt
udvalgte druer).
8 liter Rondo fra Løkkegravene.
46 liter Leon Millot.
60 liter Regent. |
Høst 2008.
Røde druer:
20./10. Regent 96 kg. 80
oechsle. Druerne var fantastisk
fine,
det bliver nok årets bedste
rødvin fra Vinjafyn.
19./10. Rondo 362 kg. 7 dages
maceration, 70 oechsle.
Druerne var standset for tidligt
i vækst, nogle var næsten
rosiner.
Der var desuden for stort et
udbytte, jeg skal være mere hård
med saksen til næste år.
19./10. Rondo udvalgte klaser.
62 kg. 7 dages maceration, 78
oechsle.
17./10. Leon Millot: 52 kg. 7
dages maceration, 83 oechsle,
3,23 pH.
Druerne var forholdsvis store og
flotte sammenlignet med normalen
hos denne sort..
|
 |
Grønne druer:
9./10. Orion: 94 kg blev til 84
liter, med 65 oechsle, 9,9 g/l.
syre og pH på 3,43.
Noget af vinen skal senere
bruges til mousserende vin.
Druerne måtte høstes på grund af
begyndende. råd.
29./9. Solaris: 96 kg (incl.
lidt Ortega, som skuffede i år
på grund af meldug) gav fire
forskellige vine:
Normal hvidvin: 20 liter med 78
oechsle, 12 g/l. 3,13 pH
Kryoekstraktion: 18 liter med 85
oechsle 12,75 g/l. 2,98 pH,
saften fryses og tøes delvist
op,
det forstærker smag og
sukkerindhold. Det bliver en sød
hvidvin. (Den blev ikke sød, men
god og tør).
Ædelråd eller botrytis: 8 liter
med 82 oechsle 3,23 pH, det
lignede noget som skulle
kasseres,
men det smagte rigtig godt.
Pressevin: 24 liter med syre
9,75 g/l. 3,57 pH. Grønne druer
som presses direkte ved høst er
svære at få saften ud af.
Jeg har gæret på skallerne i fem
døgn. pH bliver lidt for høj, så
den skal drikkes hurtigt efter
klaring. |
 |
15. september. 2008
Så er tiden kommet til at måle
sukkerindholdet i druerne (oechsle),
tallene er et gennemsnit af flere
målinger.
Rondo er næsten fri for meldug, men
sukkerindholdet imponerer ikke. Ortega
er stærkt angrebet af meldug,
næste år skal der måske sprøjtes med
minimælk hver 14. dag,
måske oftere lige omkring blomstringen.
Desuden følges sprøjteplanen med svovl.
År 2008 |
15/09 |
23/9 |
29/9 |
6/10 |
13/10 |
|
|
Rondo |
56 |
61 |
72 |
68 |
76 |
Høstet
19/10 |
|
Leon Millot |
71 |
76 |
80 |
78 |
76 |
Høstet
17/10 |
|
Regent |
69 |
69 |
77 |
80 |
78 |
Høstet 20/10 |
|
Orion |
57 |
59 |
64 |
68 |
Høstet
9/10 |
|
|
Solaris |
77 |
85 |
78 |
Høstet 29/9 |
|
|
|
Ortega |
75 |
89 |
82 |
Høstet 29/9 |
|
|
|
Bolero |
61 |
66 |
73 |
72 |
72 |
Spist |
|
Nero |
66 |
73 |
79 |
81 |
82 |
Spist |
|
Phønix |
50 |
55 |
60 |
65 |
63 |
|
|
Schuyler |
58 |
69 |
71 |
72 |
68 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinjafyn kom ikke med til årets vinskue
i Svendborg. Vi kom for sent, med
afsending af vin, øv!
Solaris blomstrer
den 20.
juni.
14. juni.
På det lokale vinskue på Sydfyn fik
denne Rondo rødvin årgang 2007 næstflest
point ud af tolv rødvine fra 07.
Så skal den også med på det
landsdækkende vinskue i august.
Blomstring.
Rondo den 12.
juni 2008.
I 2007 var det den 22. juni.
Leon Millot blev
den første, 9.
juni 2008.
I 2007 var det den 22. juni, da troede
jeg det var tidligt. |
|
|
 |
 |
|
|
Majfrost.
I min "lille ekstra vingård", som ligger
på en flad og åben mark 12 km. herfra i
Vester Skerninge, har der været
nattefrost omkring den 20. maj.
Billedet taler sit tydelige sprog.
Heldigvis er hovedvingården ikke ramt,
da den ligger på en bakke. |
 |
|
|
 |
|
|
|
|
|
|
|
Ved
udspring
0,6 % ca. 6 g./ l. |
Ved 1 - 5
blade.
0, 6 % ca. 6 g./ l. |
Blomsterknopper udvikler sig.
0,6 % ca. 6 g./ l. |
|
|
80 % af
blomsterhætterne smidt.
0,2 % ca. 2 g./ l. |
Klasen fuldt udviklet.
0,2 % ca. 2 g./ l. |
|
25. / 9. - 07 Høst, Solaris
og Ortega.
I dag høstede vi de 26 Solaris og 30 Ortega.
Planterne er fra 2006, men de fik lov at bære nogle
klaser. Det blev til 10 kg. Solaris og 1,6 kg.
Ortega. Solaris druerne var brune, så jeg turde ikke
vente længere.
Tilsammen blev det til 6 liter saft med et
sukkerindhold på 87 oeschle. syren var 9,75 og der
er vist ok, da vinen senere skal gære malolaktisk.
pH var 3,15.
Gæren er Lalvin S6U. Uden sukkertilsætning vil
alkohol % komme op på 11 % , da denne gær bruger ca.
1 % til at danne glycerin.
|
|
|